Otomobil sahibi olmayı arzulayan ancak nakit destek ihtiyacı olan kişiler için bankaların kredi hizmetleri bulunur. Taşıt kredisi kapsamında araç sahibi olmak isteyen insanlar taksitli ödeme avantajına sahiptirler. Araca ve kişiye uygun kredi ödeme planı çıkartılır.
Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?
Taşıt kredisi, araç sahibi olmak isteyen kişiler için bankalar bünyesinde sağlanan finansal destek hizmetidir. Sıfır km veya ikinci el araçlar tüketici bütçesine uygun şekilde ve belirli vade ödeme seçeneği yardımıyla verilebilir. Çekilen kredi ile banka faiz tutarları ilişkilidir. Bu sebeple çekilen miktardan fazlası faizlerden dolayı bankaya aynı şekilde geri ödenir.
Taşıt kredileri en fazla 48 aya kadar vadelendirilebilir. Hem sıfır araba için hem de ikinci el araba için taşıt kredisi kullanılabilir. Sıfır araçlar için kredi çıkma olasılığı daha yüksekken ikinci el araçlar için yaş sınırı bulunuyor. Bu araçlar için alınabilen taşıt kredisi geri ödeme süresi boyunca araç rehin tutulur.
Taşıt kredisi başvuru işlemi kolay bir işlemdir. Akbank, Garanti Bankası, Denizbank, TEB ve İş Bankası gibi otomobil kredisi imkanı sağlayan bankaların şubelerine giderek gerekli belgeleri hazırlayıp başvurabilirsiniz
. Banka, otomobil kredisi onayından önce sizin için risk değerlendirmesi yapar. Kredi notu sorgulama işlemi sonunda yüksek kredi notu alabilirseniz araba kredisi başvurunuz banka tarafından onaylanır. Düşük kredi notuna sahip müşteriler için banka kefil talebinde bulunur.
Sıfır Kilometre Taşıt Kredisi
Taşıt kredisi çeşitleri içinde en çok başvurulan kredi türlerinden biride sıfır kilometre taşıt kredisidir. Bankalar tarafından istenen şartları sağladığınız taktirde taşıt kredisi başvurusu yapabilirsiniz.
Başvurunuz onay almış olsa bile satın alacağınız taşıt bedelinin tamamı kapsamında kredi kullanamazsınız. Bankaların taşıt kredisi için sunduğu azami kredi değeri, 400 bin TL ve daha altında olan taşıtlarda %70 değerini geçemez.
400 bin- 800 bin TL arasında olan araçlarda kredi kullanım değeri %50’yi aşamazken fatura değeri 800 bin TL – 1 milyon 200 bin TL arasında bulunan araçlarda kredi oranı %30 olarak kullanılıyor.
Nihai fatura değeri 1 milyon 200 bin TL’den 2 milyon liraya kadar olan taşıtlar adına kredi tutarının %20’yi aşamazken, fatura değeri 2 milyon TL üzerinde olan araçlar için oran %0 olmaktadır.
Bankalar kredi çekmek koşuluyla kasko sigortası yaptırmanızı talep edebilir, ancak bu bankadan bankaya değişir. Her bankada sigorta zorunluluğu bulunmazken, sigortanızı kredi bankanızda yaptığınızda faiz oranı değeri ve diğer masrafların indiriminden yararlanabilirsiniz.
İkinci El Taşıt Kredisi
Satışa sunulan ikinci el araç, otomobil alımında kullanılabilen bireysel tüketici kredisine ikinci el taşıt kredisi adı verilir. İkinci el araçların değeri, kasko değeri esas alınarak hesaplanıp, taşıt kredisi, değeri 400 bin TL ve altında olan taşıtlarda %70’i aşmaz.
Fatura değeri 400 bin- 800 bin TL arasında olan araçlarda kredi kullanımı %50’yi aşamazken fatura değeri 800 bin TL – 1 milyon 200 bin TL arasındaki araçlarda kredi oranı değeri %30 olabilir.
Nihai fatura değeri 1 milyon 200 bin TL’den 2 milyon liraya kadar olan taşıtlar için kredi tutarının %20’yi aşmazken, fatura değeri 2 milyon TL üzerinde olan taşıtlar için oran %0 olarak belirlenmiştir.
Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir?
Taşıt kredisi çekmek için bankaların bazı şartları bulunur. Başvuru yapmak için bu şartları sağlamak gerekiyor.
- Kredi başvurusu yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
- Gelir belgesi bulunması gerekiyor.
- SGK kaydının aktif olması gerekiyor.
- SGK kaydının en az 6 aylık olması gerekiyor.
- En geç iki ay öncesine kadar adınıza düzenlenmiş telefon, elektrik, doğalgaz vb. faturası veya ikametgâh belgesi gerekiyor.
- Sıfır araçlar için proforma fatura gerekiyor.
- İkinci el araçlar için noter tasdikli satış onayı ve araç ruhsatı gerekiyor.
Bu belgeler kullanılarak taşıt kredisi başvurusunu tamamladıktan sonra bankalar gerekli incelemeleri yürütür. Başvuru sonucunu olumlu veya olumsuz olarak kısa sürede size bildirilir. Bankalar, taşıt kredisi başvurularını değerlendirirken; gelir seviyeniz, çalışma veya sigortalılık süreniz, kredi istihbaratınız ve aktif borç durumunuzu dikkate alarak karar verir.
Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Her bankanın faiz oranı kendine göre değişiklik gösterir. Taşıt kredisi için faiz oranları, Merkez Bankası (MB) kararlarına göre belirlenir. Merkez Bankası kararlarını baz alarak bankalar da kendi faiz oranlarını belirlerler. Bankalar, Merkez bankasının açıkladığı alt sınır ve üst sınıra (faiz oranı) göre faiz oranlarını belirlerken serbest hareket ederler. Kredi hesaplaması ve aylık ödeme planı bu değerlere göre çıkartılır.