Çiftçiye Hibe Desteği Var Mı?

Çiftçiye hibe desteği veren Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılında da destek vermeye devam edeceğini açıkladı. Çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlere göre hibe destekleri ile birlikte tarım makinelerine hibe destekleri de verilmeye devam etmektedir. Çiftçiye hibe desteği için ayrılan bütçenin 59 milyar olduğunu açıklayan bakanlık, tarım projelerini geliştirmek isteyen çiftçilere %70’e kadar hibe desteği vermektedir. Başvuru yapmak için tarım projesi geliştirilmesi veya teşvik ürünlerinin yetiştirilmesi gerekir. Hibe desteklerinin tutarı, faaliyet alanlarına göre değişiklik gösterir.

Çiftçi Hibe Destekleri Nelerdir?

Çiftçilere verilen hibe destekleri, tarımda verimi ve sürekliliği artırmak adına düzenlenen devlet destekleridir. Tarım teknolojilerinden yararlanılması ve daha verimli çalışmalar yapılması adına farklı destek projeleri hazırlanmıştır. Tarım hibe destekleri arasında tarım ürünleri ve tarım makineleri teşvik projeleri vardır. Tarım aletleri için verilen teşvikler, 74 makine için %50 oranında verilmektedir.

Teşvik verilen tarım ürünleri arasında çavdar, yulaf, ayçiçeği gibi ürünler vardır. Zeytin bahçeleri ve fındık üretimi için ayrıca verilen hibe destekleri de bulunmaktadır. Çiftçiler, faaliyet alanlarına ürün teşvikleri alabilmektedir. Mazot ve gübre destekleri de verilmeye devam ederken dekar alanları başına ödenecek bütçeler artırıldı. Çiftçiler hibe desteği almaya başladığında dekar başına 166 TL ödeme yapılacak.

Çiftçilere geri ödemesiz verilen desteklerle birlikte kredi destekleri de verilmektedir. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve Halk Bankası, çiftçilere faizsiz kredi vermektedir. Kredi başvurusunda bulunan çiftçilerin kredi sicillerine göre tutarlar değişiklik gösterir. Ortalama 30 bin TL’den başlayan faizsiz krediler verilmektedir.

Tarım Aletlerinde Hibe Var Mı?

Çiftçiye hibe desteği projeleri arasında tarım aletleri hibe destekleri de vardır. Tarım aletleri hibe desteğinin amacı, tarımsal faaliyetlerde gelişme kaydedilmesi ve ürün çeşitliliğinin artırılması içindir. Tarım aleti desteğine başvuracak olan çiftçilerin, tarımsal faaliyetlerini genişletmek adına proje hazırlaması gerekir. Bununla birlikte sağlanması gereken farklı şartlar vardır.

Tarım aletleri hibe desteği, toplamda 74 makine için verilmekte, ödemeler %50 oranında geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır. Başvuru şartlarına göre çiftçilerin çiftçi kayıt sisteminin üyesi olması gerekiyor. Aynı zamanda ziraat odalarına üye olmak da gereken şartlar arasındadır. Tarım aletleri hibe desteğine başvurular, Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılmaktadır.

Devlet Çiftçiye Ne Kadar Destek Veriyor?

Devlet çiftçiye farklı destek projeleri sunmuştur. Türkiye’nin şehirleşmeye başlaması ve köyden kente göçün artış göstermesi, tarımsal alandaki verimi son derece azaltmıştır. Özellikle genç nesillerin köyde kalması ve kırsal yatırımlar yapması adına destekler verilir. Bu desteklerin tamamı geri ödemesi olarak verildiği için çiftçilere büyük kolaylıkla sağlamaktadır. Devletin İyi Tarım projesi, tarım aletleri hibe desteği, tarım ürünleri teşvik projeleri gibi projeleri vardır.

Çiftçilere verilen hibeler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen projelerdir. Çiftçilerin ayçiçeği, yulaf gibi teşvik ürünlerini yetiştirmesi halinde dekar başına ödeme yapılmaktadır. Toplamda 116 TL destek alan çiftçiler, mazot ve gübre destekleri de alabilmektedir.

Çiftçilerin alabileceği hibe destekleri arasında zeytin bahçeleri ve fındık üretimi için düzenlenmiş olan projeler de vardır. Ekim ürünleri ve ekim alanlarına göre Türk vatandaşları, çeşitli hibelere başvuru yapabiliyor. Başvuruların değerlendirilmesi ardından 1 ay içerisinde sonuçlar açıklanmaktadır.

Tarım Hibe Destekleri Nasıl Alınır?

Tarım hibe desteklerinin alınması için çiftçi kayıt sistemine üye olmak, ekim alanının tapusu veya kira sözleşmesini ziraat odasına bildirmek gerekiyor. Daha sonra Tarım ve Orman müdürlüklerine şahsen müracaat ederek başvuru yapılabiliyor. Çiftçiye hibe desteği, faaliyet alanlarına göre farklı tutarlarda geri ödemesiz şekilde verilir.

Yorum yapın