Faiz hesaplama formülleri, finansal varlıkların belli bir süre sonunda ne kadar değer kazanacağı konusunda bilgi verir. Bu yöntem sayesinde aynı zamanda finansal varlıklarda anapara üzerinden ne kadar değer kazanıldığı kolayca takip ediliyor. Sizlere aylık faiz nasıl hesaplanır? Hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Faiz hesaplanırken genellikle iki farklı yöntem kullanılır. Bunlar;
- Basit faiz,
- Bileşik faiz,
Faiz oranları borç alma ve borç verme işlemlerinde anaparanın değerlendirilmesinde kullanılan formüller sayesinde bulunur.
Basit Faiz Hesaplama
Basit faiz, faiz hesaplama işleminde basit faiz oranın kullanıldığı hesaplandığı yöntemdir. Bu yöntemde anapara üzerinden bir hesaplama işlemi yapılır.
Basit faiz oranında eğer yıl üzerinden hesaplanırsa yıllık faiz, aylık faiz oranın ay üzerinden hesaplama biçimine de aylık faiz diyoruz. Formüle dönüştürdüğümüzde AnaparaXFaizoranıXVade şeklinde hesaplanır. Vade faiz yıllık olursa yıllık faiz, faiz aylık olarak hesaplandığı durum ise aylık faiz olur.
Bileşik Faiz Hesaplama
Borç veren kurumların basit faiz dışında kullandığı bir diğer yöntem ise bileşik faiz hesaplama formolü oluyor. Bileşik faiz yönteminde ödenen faiz miktarı basit faize göre daha fazla oluyor.
Yani bileşik hesaplamasında faizin de faizi alınır. Bileşik faiz uygulanmasında daha önceki dönemlerde biriken faize de faiz uygulandığı için borç veren açısından oldukça kazançlı bir yöntem oluyor.
Basit Faiz Nerelerde Kullanılır?
Basit faiz anapara üzerinden hesaplanan bir yöntem olduğu için anapara belli dönemler için faizlendirilir. Bu yöntemde zam aralığı gün, ay, yıl ve daha fazla olma durumu söz konusu olmaktadır. Basit faiz, tüm bankalarda ve hukukta ödemesi geçen borçların hesaplanmasında kullanılır.
Faiz Nedir?
Borç verme ve borç alma işlemlerinde kullanılan orana faiz denilir. Faiz aynı zamanda bir kira olarak da düşünülebilir.
Borç veren birinin vermiş olduğu finansal varlığın kullanımı için borçlu kişinden aldığı ücret şeklinde tanımlanabilir. Finansal varlıkların büyüklük ve risk durumlarına göre aynı zamanda faiz oranı da değişir. Düşük riskli finansal varlıkların faiz oranları daha düşük olurken riski yüksek olanların faiz oranı daha yüksek olmaktadır. Faiz oranı günlük hayatta karşımıza çok çıkar. Kişilerin yaptığı borçlanmalarda olduğu şirket ve işletmelerinde borçlanmalarında da faiz oranı yer alır.
Faiz Hesaplama Formülü
Faiz hesaplama formülü, borç alma ve verme işlemlerinde anaparanın mevduat hesabına yatırılıp değerlendirme işleminde kullanılır. Örnek olarak bir kişi %15 faiz oranı ile 100.000 kredi çekmesi halinde geri ödemesi ne kadar onu bulalım. Çözüm: 100.00+100.000x%15=100.000+15.00=115.000 TL olarak geri ödemek zorunda kalır.
Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?
Diğer finansal varlıklarda olduğu gibi mevduatların faiz işlemlerinde belirli bir formül bulunuyor.
Bu formül tüm bankalarda yanı şekilde uygulanmaktadır. Ancak her bankanın müşterilerine sunduğu faiz oranları farklı olabiliyor. Bu durumdan dolayı alınan sonuçlar da farklı olabiliyor. Mevduatlarda faiz hesaplaması yapılırken anapara, faiz oranı ve vade süresi baz alınıyor.
Mevduat faiz hesaplamalarında günlük, aylık ve yıllık faiz getirileri hesaplanabiliyor. Aylık faiz getirisi için yapılan formül için anapara, faiz oranı ve ay sayısı baz alınıyor.
Kredi İşlemlerinde Faiz Hesaplama
Nakit ihtiyacı olan kişiler kredi faiz hesaplama işlemlerini yaparak kredi tutarlarına ne kadar faiz gelebileceğini öğrenebilir. Kredi faizleri hesaplandıktan sonra ekstra masraflar da bulunuyor.
Günümüzde ev, araba ve ihtiyaç için kredi kullanmayı düşünenler faiz hesaplama işlemlerini kolaylıkla yapabiliyor. Bankaların web sitelerinde yer alan kredi faiz hesaplama araçları sayesinde faiz hesaplama işlemini kendiniz de yapabilirsiniz. Tüketiciler kredi faiz oranlarına ek diğer masrafları da göz önünde bulundurmaları gerekir.